torsdag 25 november 2010

Lathet föder kvalitet

Larry Wall har uttryckt sig enligt följande när det gäller lathet:
"Laziness: The quality that makes you go to great effort to reduce overall energy expenditure. It makes you write labor-saving programs that other people will find useful, and document what you wrote so that you don't have to answer so many questions about it."

Det är en spännande tanke att man dokumenterar för att slippa massa jidder från kunder, förvaltningsprogrammerare och andra som kommer att nyttja det du gjort. Gör du rätt från början så blir den totala energiförbrukningen lägre.

Det samma gäller många tillämpningar i livet. Lägg lite extra energi på att förtydliga vad du menar i ett mail så behöver du inte förklara mer senare. Är en möbel/bil/pryl sönder så laga den på bästa sätt, även om det är jobbigare för stunden, men den kommer att hålla längre utan att behöva fler lagningar.

När väl polletten trillat ner att du får mindre total mängd arbete om du satsar på kvalitet är det väldigt svårt att fortsätta att göra hafsverk. Om din kund inte har förstått detta ännu bör du vara bussig nog att förklara hur det ligger till istället för att fakturera en dålig lösning som behöver lagas senare. Det vinner ni båda på i längden.

Inga kommentarer: