tisdag 4 januari 2011

En dag kvar av veckan på detta dårhus

Idag har det skrivits om tre personer som konsultat åt Volvo och som har blivit av med jobben för att de uttryckt illojalitet mot Volvo. (DN, Aftonbladet)
Min åsikt är att företag som försöker tysta ner sina anställda istället för att få dem att trivas kan slänga sig i väggen för här kommer internet. Internet ersätter de befintliga, passiva, fackorganen för nu sluter personer med samma problem upp och står upp mot arbetsgivaren.

Att avskeda folks om uttrycker sitt missnöje är inte långt ifrån att avskeda folk som går med i facket. Det här är en yttrandefrihetsfråga som lyckligtvis fått bra medial bevakning.

Men ha förtröstan. De här onda företagen kommer att försvinna på ett eller annat sätt. Antingen genom att de blir snälla eller att de självdör. Visst det kommer att ta tid. På samma sätt som att det tog tid för skivbolagen att haja att deras makt börjat tyna bort. Och företagen kommer att förlora makt på samma sätt som kristendomen förlorade makt när folk kunde läsa bibeln på sina modersmål och förstå vilken smörja det stod i den.

Spelreglerna mellan företag och arbetstagare håller på att ritas om och gamla sagan om nordanvinden och solen passar in även den här gången, här i 1895 års textning:

Emellan nordanvinden och solen uppstod en tvist om
hvilken af dem båda, var den starkaste. Då de sågo en
resande på sin väg, beslöto de pröfva, hvem som fortast kunde
taga manteln från honom. Nordanvinden började och sände
en rasande stormil, som genom sitt anfall nästan slet upp
knäppet, som höll tillhopa manteln, men den resande fattade
säkert tag i honom och svepte honom så tätt omkring
kroppen, att nordanvinden förgäfves förslösade sin
återstående kraft. Solen, som skingrade de moln, som samlats,
slungade då sina hetaste strålar på den resandes hufvud.
Alltmer utmattad af hettan, kastade mannen bort sin mantel
och sprang till närmaste skuggrika plats för att söka skydd.

Inga kommentarer: