söndag 29 augusti 2010

Global optimering i matrisorganisation

Fredrik Heintz bistod igår med en klarsynt insikt gällande grundorsaken till de brister Förnuftkonsult identifierar. Det handlar om att företagen inte lyckas hitta global maxima eftersom varje budgetägare försöker hitta sina lokala maxima. Linjen har sitt ansvar och sin budget och optimerar return on investment på sitt ansvarsområde. Projektet har sitt ansvar och budget och optimerar därefter. Problemet är att dessa två lokala maximum inte alltid sammanfaller i globalt maximum. Det blir suboptimering och låsningar. Ibland märker linjen att de ligger lång ifrån sitt lokala maxima och inför styrregler som konsultslakt och utbildningsstopp, som slår undan benen helt på projektet. När projekten märker att de ligger långt ifrån sitt max börjar en fight med linjen om att få tillbaka konsulter och få behålla befintlig personal. Det är alltså inte nog med att det suboptimeras, det läggs även stora pengar på att bråka om saken med. Så länge den här fighten pågår är det svårt att komma åt kärnfel i utvecklingen och bli kvitt de standardfel som alla IT-projekt har och som dokumenterades redan 1987 i Peopleware.

Här krävs en medlare som samlar på sig helhetsbilden och kommer överens tillsammans med linje och projekt om vad som är totalt bäst för hela företaget. Här krävs informationsspridning om varför den ena tycker att den andre är galen. Det pratas om att management ska träffa folket på golvet (Go to Gemba) och jag har tidigare skrivit om att golvet behöver komma upp till management.

Fixar ni inte det här själva på ert företag så anlita någon utomstående, gärna en Förnuftkonsult, som kan hjälpa er att hitta globalt max och få bort suboptimeringen. Tack för eye-openern Fredrik!

3 kommentarer:

Unknown sa...

Var så god! Det är alltid kul att kunna bidra till en ny insikt.

Unknown sa...

En konsekvens borde vara att det inte hjälper att "klaga" på en del av organisationen som sköter sitt jobb genom att optimera lokalt. Ingen har gjort "fel", utan alla har gjort "rätt". Istället måste man peka på varför deras (lokalt optimala) val leder till mindre önskvärda (globala) konsekvenser. Det är extra viktigt om du vill att någon ska fatta beslut som egentligen "strider" mot förnuftet (från deras perspektiv).

Anders Holmberg sa...

Helt rätt och det är det geniala i insikten. För att förändra någon som gör helt rätt enligt sin rollbeskrivning och sitt ansvar krävs mycket kommunikation och ömsesidig förståelse.

Det är inte bara ett beteende som ska ändras utan ansvarsfördelning och mål.