onsdag 3 mars 2010

Förbättringsförslag 8: Lär känna de ”där uppe”

På lunchen igår satt jag och chefen och pratade om vad som är svårt i vardagsarbetet. Båda konstaterade att det kan vara toppstyrt och de där uppe lägger sig i och sabbar. En tredje lunchdeltagare frågade: "Vem är det ni menar, vilka finns där uppe? Jag känner dem och de tycker inte alls att de lägger sig i."

Om man tar hierarkihissen upp någon gång om året och hälsar på de ”där uppe” och lär känna dem och ser vad de fattar sina beslut på, får man själv mycket enklare att hjälpa dem med besluten och att acceptera besluten. Vet man inte vilka personerna är skapas ett främlingsförakt och the blame game startar underifrån. Många chefstips handlar om att gå ner på golvet för att förstå vad arbetarna har för problem. Ingvar Kamprad är känd för detta. Men mitt tips är att golvet går upp till cheferna för att förstå vad de har för problem.

1 kommentar:

Per sa...

Dock minns jag en chef som alltid hade matlåda med sig och åt sin lunch tillsammans med de anställda. Då var det en hel del som tyckte det var besvärligt eftersom de inte kunde lufta sina tankar lika mycket. Så ibland... inte alltid borde gälla.