måndag 3 maj 2010

Föreläsningar på internet



Ganska nyligen har jag hittat en närmast oändligt källa till kunskap och som vanligt stavas miraklet G-O-O-G-L-E. Google är det häftigaste och största som finns i världen idag. De har de bästa och alla utvecklare vill jobba där för att man blir bäst genom att umgås med de som redan är bäst.

Ibland bjuder Google in andra duktiga människor inom olika områden som pratar för alla googlepeople, och här är det fina: Sedan fem år har de filmat många presentationer och lagt på intranätet. Nu har de släppt filmerna på allsmäktiga internet för allmänhetens beskådan. Filmerna hittar du på Google Tech Talk.

Nu senast såg jag en intressant föreläsning om ledarskapens historia (samma som filmklippet ovanför) och hur krigsföring i staterna, forskning i europa och driftiga japaner lett fram till nutidens värld. Sista halvtimmen av föreläsningen (som är 1,5h) handlar om mjukvaruutveckling så det kan du hoppa över om du inte är i branschen.

En liknande sida med spännande föreläsningar är TED.com. Eller för att citera Johan Rhodin när han berättade det för mig... -VHAAAA VET DU INTE VAD TED.COM ÄR???? TED är en årlig konferens som bjuder in the best of the best, ger dem 18 minuter var, och filmar rubbet. Bill Gates har ett väldigt intressant föredrag om energiproblemet i världen.

Det går väl inte att tipsa om filmsajter utan att nämna youtube. Okej det finns mycket trams där med apor som kissar sig själv i munnen men det finns också väldigt mycket visdom. Det är bara att söka på din favoritförfattare och plötsligt så sitter denne i ditt vardagsrum och berättar om sitt område. Clay Shirkys film visar hur internet kan få diktaturer att falla bara genom att samla glassätande människor på ett torg. Okej det är långsökt men se själva i Here Comes Everybody.

Vi har haft tekniska revolutioner tidigare i form av telefon, tv, inspelning av röster, boktryckarkonsten men internet är större än allt, för det förenar allt. Framför allt kan alla komma i kontakt med alla på ett helt nytt oändliga sätt

Inga kommentarer: