söndag 3 mars 2013

Hur man förändrar världen

Jag vet inte om jag är partiordförande för världen minsta missnöjesparti eller om jag bara gillar att utmana och förändra.

Gnäll- och förändringsarbetet började ta fart när jag blev scrum master på Saab. Rollen har bland annat till uppgift att ta bort alla organisatoriska hinder som står i vägen för utvecklarna. Jag insåg att det var många hinder och att jag var ganska duktig på att attackera dem. Om jag skapade frustration eller lösningar får vara osagt.

Hur eller hur så insåg jag efter att ha gått ett par ledarskapsutbildningar att de här hindren inte är en slump utan en konsekvens av ett tankesätt som finns i ledningen och som utbildas till nya kandidater till ledningen. Efter den insikten la jag mig platt och tänkte att det här rår jag mig inte på från den position jag har för stunden. Jag måste ut i världen och hitta bevis.

Inom den agila världen hittade jag hur många bevis som helst. Jag bloggade och skrek till alla jag träffade att det finns bättre sätt att samarbeta. Men jag nådde inte riktigt riktigt fram, i alla fall inte till de som kunde påverka.

Förändringsledning 3.0

Det räcker nämligen inte att kunna mycket om målet. Man måste även kunna få med sig personerna på resan mot målet. Man måste hålla dem i handen, få dem inspirerade att våga prova och agera deras stödhjul så de inte skrubbar knäna direkt.

Förändringsledning är en stor sak i sig och när jag började kika på det tyckte jag att det kändes lika mossigt som företagsledningen som jag ville förändra. Men ha förtröstan, det hade jag och nu har jag hittat boken som beskriver med nya tankar hur man för in de nya tankarna.
översatt av Mikael Boman

Nytt bränsle till min raket

De här tankarna känns sunda och fina. Och framför allt ger de mig ett helt nytt energipaket som gör att jag orkar kämpa på med min eviga resa mot ett bättre företagsklimat som alla tjänar på.

Exempel på idéer i boken (På Pers begäran)


Boken delar upp förändring i fyra delar och visar upp olika verktyg för varje del. Delarna är:
  1. Dansa med systemet - med hjälp av PDCA-modellen
  2. Tänk på människorna - med hjälp av ADKAR-modellen
  3. Stimulera nätverket - med hjälp av Adoption Curve-modellen
  4. Förändra miljön - med hjälp av Five I's modellen

Sedan görs en genomgång av de olika modellerna och hur de bör användas. Jag gillar det strukturerade tillvägagångssättet med fokus på systemet av människor, individernas upplevelse, individernas interaktion och omgivningen som individerna verkar inom. Det känns som en heltäckande approach.

Switch-modellen (som jag skrivit om här) är har en enklare modell som jag har  använt med förvånansvärt stor framgång på individer och grupper. Men den inte räcker inte riktigt hela vägen alltid och då använder jag Change Management 3.0.