torsdag 27 januari 2011

Könsneutrala toaletter snart?

Om toaletten nedan är för bredrumpade personer och därför har en extra bred sits förstår jag grejen med olika toaletter. Ungefär som att handikappade har sina behov. Men varför behöver vi fortfarande olika toaletter för män och kvinnor. Mammas teori är att vi inte kan lära gamla gubbar att sitta, och det kanske är så att nya generationens grabbs också gillar att skvätta utanför.



Ett tag tänkte jag skriva att det blir ändring nu när vi har många singelhushåll fast med tanke på RUT-avdragens tidevarv kommer kanske killar aldrig att lära sig att sitta och vi får behålla könsdelade avfallsfåtöljer.

tisdag 25 januari 2011

Reflektioner efter flytten

Nu är glada julen slut slut slut... klingar i mitt huvud när jag tänker på de 10 år jag spenderat i Linköping. Jag brukar säga att jag egentligen ville flytta till Stockholm redan år 2000 men kom inte in på data på KTH. Med facit i hand hade jag absolut inte velat byta bort Linköpingstiden.

Linköping var en perfekt grogrund för mig att ta steget ut i världen. Linköping är så litet att man inser att man måste vara flexibel och klara av olika länder och städer. När jag pratar med folk som först pluggat och nu jobbar vidare i Stockholm är de så nöjda att aldrig inte vill lämna stan. Carrie Bradshaw har en liknande fundering över Manhattanbor som aldrig lämnar Manhattan. Beror det på faktiska upplevelser eller främlingsfientlighet när Stockholmare kommer ut i småstäderna?


En härlig reflektion jag fick igår var att Stockholmare är väldigt trevliga! I alla fall på vardagsförmiddagar när det inte är så stressigt. Jag fick underbar service på Åhlens City av killen i Sandbutiken. När hans utbud inte funkade sprang han runt till de andra butikerna och frågade vad de hade inne. När han fixat service åt mig av annan expedit insåg han att en annan butik hade ännu bättre grejer för mig och tog med mig dit istället. Min lokala pizzabagare var också väldigt trevlig och hälsade mig välkommen till stan. Det här börjar kännas som när jag blev chockad av trevligheten i Tokyo där folk lyssnade på varandra och hjälpte varandra.

Konstigt egentligen att det är så allmänt accepterat att Stockholmare är dryga egoister som springer på varandra och går över lik. Beror det på faktiska upplevelser eller främlingsfientlighet mellan Stockholmare och folk i småstäderna?

torsdag 13 januari 2011

Första dagen som arbetslös

Eller mellan två jobb som det så vackert heter. Jag börjar ju på nästa jobb 15e feb och har en månad på mig att löka loss, dricka mjölk direkt ur kartongen och bada i damm :)

Så dag 1 av min arbetslöshet har spenderats som följer:

Sov till 09.00. Sov vidare till 11.00. Frukost till 12.00. Telefon med Emma till 14.00. Ringde trafikverket så jag kan bli handledare för övningskörning.

Mailade jobbet och tackade för avtackningen. Har fått underbar feedback av många om att jag kommer att saknas och att jag gjorde ett superbra jobb. Sjukt värmande :) Man borde sluta oftare så man får feedback oftare.

Flyttat runt saker och städat lite. Funderar på att byta plats på flyttlådorna och en möbel. Tar tag i det imorgon. Gick till gymmet och körde Yoga, gick hem igen Telefon med Emma.
Köpte ett nytt spel till datorn. Det som visas i bilden alltså. Pinball HD heter det och jag känner att jag glömt bort hur kul det är att spela datorspel. Tror jag ska ta upp det igen den här månaden.

Senast jag kände så här var 2009 i bloggposten Surf's up, office's down

onsdag 12 januari 2011

Avslut på Saab

Ungefär som när man tar studenten, eller som när man lägger fram exjobbet. Eller kanske som när man kommer i mål efter en maratonlöpning. Det är i alla fall en otrolig otrolig känlsa att idag vara helt färdig på Saab. Jag har haft fem sjukt bra år och nu är det... slut... Wow liksom.

För att få till lite extra bra avslut och för att bli lite extra ihågkommen och för att jag gillar att vara lite extra helt enkelt fixade jag champagneglas med Pommac och snittar med tilltugg. Per och Anders är dagens hjältar som hjälpte mig med snittandet.

Runt 40 härliga kollegor, chefer och vänner kom och tackade av mig med blommor och presenter. Jag fick visa en film om vad jag har gjort under mina fyra år och jag fick hålla tacktal :)

Jag kan summera mina år med glassigt grovjobb med mycket ansvar. Det är idag ohyggligt skönt att lämna från mig allt ansvar, kasta 3 GB mail och slänga gamla rapporter och helt enkelt dumpa hela jobbryggsäcken bakom mig. Nu väntar en månad av vila och sen, sen är det dags för ännu glassigare, ännu hårdare grovjobb och ännu mer ansvar. Och Anders bara ler och är lycklig!

Och nej, jag har inte fattat hur bra jag haft det.

torsdag 6 januari 2011

Vad har du levererat 2010?

Många vill så mycket. De påbörjar mycket och säger att de är på gång, snart kommer det att hända grejer. Det intressanta är egentligen vad som faktiskt kommer ut, vad som möter marknaden. Vad har du levererat det senaste året? Du är vad du levererar!

Denna blogpost är inspirerad av Seth Godins lista från 2010 där han uppmuntrar alla att skriva sin egna lista.

Under 2010 har jag levererat:
  • 122 blogposter
  • Mitt CV till många olika företag
  • Tre utomordentliga intervjuer som gav mig ett jobb på Netlight
  • Startat ett eget företag, Förnuftkonsult
  • Skapat en hemsida till företaget (www.fornuftkonsult.se)
  • Skrivit en rapport till Saab om vad som kan förbättras på mjukvarusidan
  • Var med och ordnade Umeåcampet på Hultsfred så vi hamnade på TV4, SVT och SR
  • Genomfört Googles rekryterings-programmeringsprov
  • Bjudit 11 vänner på skärgårdstältning och wakeboardåkning i Ronneby
  • Blivit certifierad mjukvarutestare
  • Tagit mina föräldrar på en oförglömlig resa till Dubai
Var lite egoistisk och skriv din lista nu, det kommer du att må bra av!

tisdag 4 januari 2011

Läsarstorm idag

Jag brukar ha ungefär 10-15 läsare per dag på bloggen (okänt hur många som läser RSS-en) och jag har ungefärlig koll på vilka ni är. Igår valde jag att gå lite åt det företagspolitiska hållet och tycka att både företag och arbetare tjänar på att komma överens. Samtidigt ville jag manifestera min tro på det öppna internetsamhället som är oundvikligt i mina ögon.

En liten knäpp på näsan om mitt öppna internet fick jag när det började välla in besökare på min privata blogg. Idag kom jag nämligen upp i 72 besökare och efter lite research hittade jag anledningen: Dagens Nyheter (DN.se) har i sitt blogg-genomsökningsverktyg hittat mig och lagt mig på sjunde plats i listan över relaterade bloggar om nyheten jag bloggade om.

Nu blir jag lite sugen på att stänga bloggen från genomsökningar. Jag blir lite sugen på att hålla den för rätt läsarkrets. Allt ska inte gå ut till alla. MEN!!! Det här är ju inte vad jag egentligen tycker om informationsspridning. Hur ska man göra?

Ska jag självcensurera mig och släppa allt till alla?
Ska jag säga vad jag tycker till vissa få?
Ska jag fortsätta att tycka att wikileaks är bra?
Ska jag rätta mig i ledet över folk som aldrig våga tycka något utan istället svär och knyter handen i fickan?

I grund och botten tror jag att internet är självsanerande. Det som berör många kan komma att spridas till många, oavsett hur mycket det försöker stoppas. Vissa ämnen kan blossa upp och spridas till fler än den vanliga skaran, men de nyfunna läsarna brukar försvinna på några dagar.

En intressant finess med internet är just att man kan se vilka som läser vad. Tänk på det!

En dag kvar av veckan på detta dårhus

Idag har det skrivits om tre personer som konsultat åt Volvo och som har blivit av med jobben för att de uttryckt illojalitet mot Volvo. (DN, Aftonbladet)
Min åsikt är att företag som försöker tysta ner sina anställda istället för att få dem att trivas kan slänga sig i väggen för här kommer internet. Internet ersätter de befintliga, passiva, fackorganen för nu sluter personer med samma problem upp och står upp mot arbetsgivaren.

Att avskeda folks om uttrycker sitt missnöje är inte långt ifrån att avskeda folk som går med i facket. Det här är en yttrandefrihetsfråga som lyckligtvis fått bra medial bevakning.

Men ha förtröstan. De här onda företagen kommer att försvinna på ett eller annat sätt. Antingen genom att de blir snälla eller att de självdör. Visst det kommer att ta tid. På samma sätt som att det tog tid för skivbolagen att haja att deras makt börjat tyna bort. Och företagen kommer att förlora makt på samma sätt som kristendomen förlorade makt när folk kunde läsa bibeln på sina modersmål och förstå vilken smörja det stod i den.

Spelreglerna mellan företag och arbetstagare håller på att ritas om och gamla sagan om nordanvinden och solen passar in även den här gången, här i 1895 års textning:

Emellan nordanvinden och solen uppstod en tvist om
hvilken af dem båda, var den starkaste. Då de sågo en
resande på sin väg, beslöto de pröfva, hvem som fortast kunde
taga manteln från honom. Nordanvinden började och sände
en rasande stormil, som genom sitt anfall nästan slet upp
knäppet, som höll tillhopa manteln, men den resande fattade
säkert tag i honom och svepte honom så tätt omkring
kroppen, att nordanvinden förgäfves förslösade sin
återstående kraft. Solen, som skingrade de moln, som samlats,
slungade då sina hetaste strålar på den resandes hufvud.
Alltmer utmattad af hettan, kastade mannen bort sin mantel
och sprang till närmaste skuggrika plats för att söka skydd.