tisdag 30 mars 2010

Ledarskap på storföretag, fortsättning

Stora företag ger ett stort gallringsunderlag och vilket gör att riktigt bra chefer kan odlas fram. Jag har betat av fyra chefer på bygget och samtliga har blivit mina förebilder, där jag plockar fina egenskaper från samtliga.

Min nuvarande chef (som fick mitt mail från tidigare bloggpost), tittade på mig, lyssnade på mitt snack om fight med linjen och tråkiga chefsuppdrag, sen sa han lugnt: ”Jag tror att förr eller senare kommer du att jobba i ledande positioner, oavsett vad du själv tror. Man blir lite bränd ibland men sen repar man sig igen.”.

Trots att jag ibland tycker att jag inte träffar chefen tillräckligt har han en bättre bild av vad jag vill än vad jag själv har. Det är imponerande men jag är inte förvånad.



Utkomsten av diskussionen är att jag i maj ska gå första steget i Saabs ledarutvecklingsprogram. Något som jag har längtat och trånat efter i två år. När jag slutligen börjar känna att jag inte längre vill det lika mycket, då trillar det in, och jag är med i matchen igen. Rock on!

torsdag 25 mars 2010

I huvudet på Anders Holmberg

Senaste tiden har det varit så mycket känslor snurrandes att det varit bekvämt att blogga om jobbet istället. Nu när det har lugnat ner sig lite kan jag avslöja vad som rör sig i huvudet.

Först och främst har jag lämnat ett jobbigt förhållande med Sophia. Vi körde inget blame game utan konstaterade helt enkelt att det inte fungerade. Nu ser jag ljuset igen och vill ta för mig av livet och världen.

Dubai påverkade mig massor och jag är otroligt sugen på att flytta dit och jobba. Det är varmt, alla pratar engelska, riktigt bra lön, riktigt bra merit, staden ligger vid havet. Där är lekstuga dygnet runt med fallskärmshoppning på stranden, spännande dykning och det går att vågsurfa där. Det finns även en central kite-surfingstrand där. Shibuya i Tokyo var läckert för det var ohämmat party för tonåringar. Dubai känns som ohämmat party för jet-set-ingenjörer.

Jag börjar hitta tillbaka till försakade Linköpingspolare. Ett tag bestämde jag mig för att Sthlm är det coolaste Sverige har att erbjuda och jag hängde där många helger. Men på senare tid har jag insett att det går att ha riktigt skoj hemma i Linkan också.

På kärleksfronten vill jag ligga lågt ett tag. Dags att landa ensamheten innan jag hoppar på nästa tåg. Så länge har jag tänkt umgås med så många härliga, glada, människor som möjligt. Boka gärna in mig en helg!

onsdag 24 mars 2010

Ledarskap på storföretag

När jag började på Saab var jag en hetsig ynglig som ville leda världen mot ljuset. Allt eftersom insåg jag att tekniska uppdrag är lite roligare och det var först idag när chefen frågade åt vilket håll jag ville som jag började känna efter varför jag går mot teknik. Här följer mitt svar:

Hej XXX,

Jag kommer alltid att jobba i mer eller mindre ledande positioner, det är där jag trivs. Jag är bara lite förvirrad över ledarskap på Saab.

Efter att ha lett ARCUS insåg jag att projektledning på Saab handlar för mycket om fight med linjen, och det bekräftas i Neuron, och det är inte ledarskap för mig. Efter neddragningar och resurspusslet 2009 blev jag osugen på linjearbete, du slet mycket men blev ändå överkörd på slutet. Så just nu är det tekniskt ledarskap jag är intresserad av. Scrummasterliknande uppdrag är egentligen det som lockar mest för tillfället och därför håller jag på och lär mig alla delar av mjukvaruarbetet. Därav målen för 2010 från PoU-samtalet:

Mål jag vill uppfylla 2010
1. Lära mig hur test genomsyrar hela projektet.
2. Utveckla programvara som når kund eller beställare.
3. Lära mig best practice inom programmering.
4. Leda utvecklingsarbete.

Jag tänker inte bli ytterliggare en ledare utan teknisk kunskap (Pointy Haired Boss) så därför prioriterade jag kursen Certifierad Testare.

Mvh Anders

Utan att gå vidare konstaterar jag bara att ledarskap på storföretag inte handlar om att leda människor utan om att slåss mot linjehierarkin, att få behålla allokerad personal och att få behålla tilldelad lokal etc. Tänk på det alla ynglingar som drömmer om att bli projektledare.

torsdag 18 mars 2010

Världens högsta hus!

Världens bästa stad? Världens bästa möjligheter? Världens bästa programmerare? Det råder inget tvivel om att duktigt folk inom en bransch ofta jobbar i samma stad. Allt svenskt mediefolk bor i Stockholm till exempel. Paul Graham har skrivit om fenomenet globalt. Dubai behöver ingenjörer och lönen sätts efter behovet. Frågan är bara om duktigt folk flyttar hit och startar succéföretag eller om bara löneslavar kommer. Det ska undersökas. Idag var jag och lunchade med Olof och Bison i Dubai Internet City där Olof jobbar. På deras gatubrunnar står inte A för Avlopp eller K för kallvatten. Där står @ för internet. Så coolt att jag kissar ner mig!

måndag 15 mars 2010

Fantastiska Dubai. Var är haken?


Vi är nyss hemkomna fram en underbar middag nästan på stranden brevid huset på bilden. Bison och Olof var utomordeliga värdar som charmerade mamma och pappa stort :) Det är lätt att ryckas med i detta nyrika land som ger fina löner till examerade ingenjörer. Det jag sparar ihop på ett år fixar man på en månad här. Det är varmt och skönt, bra klubbar och ett coolt jet-set liv. Det borde man väl stå ut med? Tål att tänkas på :)

söndag 14 mars 2010

Blanka golv och nystrykta skjortor


Mamma, pappa och jag firar min 30-årdag i Dubai och första hotellet blänker fint. Vi är i gamla delen av stan och har just vandrat längs kanalen och ätit bakad potatis på ett litet gårdscafé. Det stora nya Dubai får vänta några dagar, först ska historien inmundigas. Imorgon ska vi träffa Bison och Olof på lyxrestaurang :)

fredag 12 mars 2010

Kattvakt rockar!


Denna veckan har jag äran att leka med Donna hur mycket som helst. Vi är nämligen sambos. Hon sover i min famn och spinner så fort jag kommer genom dörren. Och jag har lärt henne att dricka mjölk ur mitt glas på bordet.

onsdag 10 mars 2010

Förbättringsförslag 10: Skriv förbättringsförslag!

När jag startade miniserien om förbättringar var jag så full av fikagnäll om vad som sköttes dåligt på mitt företag att jag trodde att materialet skulle räcka till 30 inlägg. Efter de här nio känns det väldigt krystat. Jag har några idéer kvar om fokus på flöden, eller Kanban, som det heter på toyotaspråk, men ju mer jag tvingar mig att leta efter fel och brister, ju fler bra och fungerande egenskaper hittar jag. Det gör att jag ser ett slut på det dåliga och kan fokusera på att lösa det. Jag har ringat in grundproblemen nu.

Uppkomsten till förbättringsförslag är ofta en oförmåga att förbättra eller att förstå. Efter jag började skriva förslagen har jag pratat med process- och förbättringsmänniskor på företaget och fått mycket givande feedback. Exempelvis medhåll på verktygsutbildningen, där vi kan vara för målfokuserade för att hinna lära oss. Anders Weitman (Saabare) bjöd på en bra insikt angående informell dokumentation:

- Man bör skilja på "framåtriktad" och "bakåtriktad" dokumentation. Den förra används för att driva utvecklingen framåt, vara ett stöd vid analys och design, men behöver inte nödvändigtvis underhållas. Det sistnämnda är "facit" som beskriver så här är systemet kravställt, designat, implementerat och testat. Det ger en "vattenfallsbild" av hur systemet är konstruerat (den faktiska utvecklingen var förhoppningsvis mycket mer parallell). Vi har en historia av att blanda samman dessa två typer av dokumentation oh hantera allt på ett mycket formellt sätt.

För mig har det varit nyttigt att synliggöra mina problem. Jag har tvättat bort gnället från hjärnan och fått det till handbegripliga åtgärder. Den mentala förändringen som sker när tankar konkretiseras och analyseras i grupp är en viktig förbättring i sig!

torsdag 4 mars 2010

Förbättringsförslag 9: Starta med the Man in the Mirror

Det finns många kvalitetshöjande åtgärder som varje person kan göra för sig själv. Till exempel:

Gissa inte! Ta reda på ett korrekt svar när någon fråga något, eller när du själv behöver veta.
Håll deadlines, eller förklara tydligt och tidigt när det inte går.
Ha en uppdaterad lista med vad du jobbar med. Då ser övriga när du är klar med saker och behöver inte störa.
Lär dig ditt arbete grundligt.

Om du levererar korrekta svar, kvalitativa lösningar och rätt saker i tid och slutar lägga tid på att gnälla eller ha onödiga problem kommer ditt arbete bli dubbelt så roligt och din lön skjuter i höjden.

Eller som Pop-kungen säger: “If you wanna make the world a better place, take a look at your self and then make a change!”

onsdag 3 mars 2010

Förbättringsförslag 8: Lär känna de ”där uppe”

På lunchen igår satt jag och chefen och pratade om vad som är svårt i vardagsarbetet. Båda konstaterade att det kan vara toppstyrt och de där uppe lägger sig i och sabbar. En tredje lunchdeltagare frågade: "Vem är det ni menar, vilka finns där uppe? Jag känner dem och de tycker inte alls att de lägger sig i."

Om man tar hierarkihissen upp någon gång om året och hälsar på de ”där uppe” och lär känna dem och ser vad de fattar sina beslut på, får man själv mycket enklare att hjälpa dem med besluten och att acceptera besluten. Vet man inte vilka personerna är skapas ett främlingsförakt och the blame game startar underifrån. Många chefstips handlar om att gå ner på golvet för att förstå vad arbetarna har för problem. Ingvar Kamprad är känd för detta. Men mitt tips är att golvet går upp till cheferna för att förstå vad de har för problem.

måndag 1 mars 2010

Förbättringsförslag 7: Informell dokumentation

Inom säkerhetskritisk mjukvaruutveckling är dokument en lika viktig leverabel som programmen. Vi har Subsystem Specification, Subsystem Technical Description, Software Requirements Specification, Software Detailed Description, Software Test Description, Subsystem Test Description för att nämna några. Inget av de här dokumenten är (primärt) till för att hjälpa utvecklaren att göra ett säkert system. De är till för att övertyga kund om att det är ett säkert system. Därför är dokumentation för programmerare lika sexigt som rapportskrivande för poliser.

Införs informell dokumentation där utvecklaren kan skriva ner sina tankar och skisser, buggar och arkitekturändringar, så kan detta vara underlag för den formella dokumentationen. Utvecklaren känner då ett mervärde i att dokumentera och risken för tankefel minskas.

Självklart är det utvecklarens ansvar att hålla reda på vad han gör för något men sparas inte denna informationen så försvinner den vid personalomsättningar och kvar finns bara en formell dokumentation som beskriver hur systemet fungerar, inte varför det gör det eller vilka luckor eller buggar som finns.