fredag 26 juni 2009

Tack Michael!

År 1991 köpte jag Jackans Black or White. Det var den första utländska skiva i mina ägor och som den snurrade. Jag stod i källaren och försökte dansa lika konstigt som Mike. Vi hade en i klassen som var superduktig på dansen, och jag var såå avis. Fast det erkände jag så klart aldrig!

Tack för 18 år där du satte ribban för hur musik kan låta utanför Sverige.

(bilden kommer från www.musicstack.com)

tisdag 23 juni 2009

Ny kunskap inhandlad!

Nu har jag 15 olästa böcker som väntar på att jag ska gå på semester :) Recenssioner kommer!

torsdag 18 juni 2009

Dagens kunskap: Systemsäkerhet

I all systemutveckling bör man ha ett hum om att systemet inte är farligt för användare eller tredje part. För utveckling av vapensystem räcker det inte med ett hum utan stenkoll krävs.

Säkerhetsanalys i form av Safety Assessment Process analyserar det tilltänkta systemets brister och utreder konsekvens av olika felfall. Konsekvenserna sätter en nivå som systemet ska uppnå säkerhetsmässigt. Det finns beskrivet av en organisation hur ett system ska designas och testas för att nå de olika nivåerna. Nivåerna heter Design Assurance Level, DAL, och sträcker sig från E till A där A är säkrast och dyrast. Ett A-klassat system kan delas upp i flera B-system eller ett B och flera C och så vidare. Uppdelningen styrs av organisationen. För att slippa ha A-system delar man upp systemets ansvar på olika system och analyserar att de tillsammans uppnår behövd nivå. Vid ansvarsuppdelning kan man ställa krav på varandra att gör du det där gör jag det här.

Det här är en av anledningarna att vapenindustrin tillverkar dyra produkter.

måndag 15 juni 2009

Klarade första varslet

I lördags träffade jag en vän på stan. Hans första fråga var "Hur är läget?" andra frågan var "Har du kvar jobbet?". När det var som värst efter IT-bubblan var ordningen omvänd mellan de två frågorna så än är vi inte där. Av de 20 ingenjörer jag har i mitt när-nätverk har två blivit uppsagda sedan den ekonomiska krisen tog fart september 2008. Det är 10% och inte helt försumbart. Tilläggas bör att en av dem fick nytt jobb direkt, den andre har jag inte kollat med.

Idag föll domen över varslet i Saab Aeronautics och pam-bara-bam: Jag behåller jobbet ett tag till.

Första varslet är avklarat, frågan är om det kommer fler.

tisdag 9 juni 2009

Mjukvarunörden slår tillbaka

Ikväll har jag funderat en del på vad jag vill jobba med och grottade ner mig i vad en systemarkitekt gör kontra vad jag gör idag som teamledare för systemutveckling. Grottandet gjorde att jag svävade iväg på designmönster, gang of four, olika metodiker och programspråk och annat härligt som jag faktiskt brann för en gång i tiden på universitetet. Programvaruutveckling är ju asskönt och jag vill tillbaka, närmare koden!

Senaste året har handlat om systemutveckling: Att bryta ner krav till funktionalitet, funktionalitet till interface och serviceobjekt, och serviceobjekt till något vi kan lämna över till mjukvaruingenjören. Jag har stått och studsat på trampolinen länge och nu ska det dykas i den härliga poolen av mjukvarudesign!

(eller fokusera på systemtestbeskrivning och planering. Fasen att jag aldrig kan bestämma mig...)